keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Ruotsi vs Suomi

Mitä eroja olen huomannut Suomen ja Ruotsin päiväkodeissa?
En ole ollut Suomessa 1-2 -vuotiaiden ryhmässä, joten en voi varmaksi sanoa miten siellä toimitaan, mutta uskoisin että ne on niin miten olen ne kuvaillut.

Ruotsissa:

1. Lapset eivät kaikki käytä ulkokäsineitä tai pipoa tähän aikaan vuodesta, kun ulkona alkaa jo olla kylmä. Tai käytä kumisaappaita sade-päivinä.
Suomessa kuitenkin ilman hanskoja/pipoja ei mennä ulos. 

2. Lapset nukkuvat päiväuniaan hyvin, hyvin pienessä huoneessa, kaikki 15kpl (kohta 18kpl). Enkä paljon valehtele jos sanoisin että huone on "suurudeltaan" noin 2,5m x 2,5m.
Ja ainakin tässä päiväkodissa jossa minä olen, niin ei ole sänkyjä ollenkaan, kaikki lapset nukkuvat patjoilla.
Suomessa lepohuoneet ovat paljon suurempia, ainakin ne mitkä itelleni tullut tutuksi sekä lapset nukkuneet sängyssä/"riippukeinussa". 




Kuvassa näkyy tämä kyseinen pieni huone, jossa tällä hetkellä on väkeä: 15. lasta ja heidän lisäksi vielä 2 aikuista. 
Kun suurin osa lapsista ovat nukahtaneet, vain toinen aikuisista jää enään huoneeseen. 


3. Lapset eivät käytä syödessään ruokaliinaa, heidän vaatteet ovat siis ruokailun jälkeen ihan märkiä vedestä/maidosta ja täynnä ruokaa, joka johtaa siihen että lasten paidat/housut joudutaan aina vaihtamaan ruokailuiden jälkeen.
En ole varma käyttävätkö Suomessa 1-2 vuotiaat ruokaliinaa, mutta uskoisin niin. 

4. Lapsille vaihdetaan vaipat siinä missä hän on juuri sinä hetkenä kun on vaippojen vaihtoaika. Ne siis vaihdetaan seisten. Syy tähän on, että heidän leikkinsä/puuhansa ei keskittyisi yhtä pahasti, kun jos lapsi vietäisiin hoitopöydälle kesken leikkien. Isomman hädän hädässä, lapselle vaihdetaan vaippa hoitopöydällä, johon lapsi itse kiipeää tikkaiden avulla.
Suomessa uskoisin meidän käyttävän hoitopöytää vaippojenvaihtoon joka tapauksessa, oli sitten iso tai pieni hätä.

5. Päiväkoti jossa olen työharjoittelussa omistaa oman pihan, joka on hyvin harvinaista Ruotsissa. Ruotsissa on hyvin tavallista että päiväkoti ja esim. kerrostalojen asukkailla on yhteinen piha, jossa kaikki lapset sitten leikkivät.
Suomessa tähän en ole törmännyt, olen tottunut siihen että päiväkodeilla on omat pihat/tilat.




sunnuntai 8. marraskuuta 2015

1/7

Ensimmäinen viikko takana! Viikkossa ehtii tapahtua ja oppia paljon. Seuraavaksi luvassa pari kuvaa perjantai työpäivästäni.

 

Kuvassa näkyy vesiakvaario, joka luonnollisesti täytetään vedellä ja johon me sitten laitamme erilaisia esineitä esim. pulloja, tratteja, kiviä, käpyjä, pieniä lääkelaseja jne. Lapset sitten tykkäävät leikkiä ja tutkia esineitä vedessä, se on yksi joidenkin lempipuuhistaan.




Näissä kahdessa kuvassa näkyy miltä ruokailutila näyttää joka päivä ruokailun jälkeen. Ruokaa on joka paikassa ja samoin vettä, kun lapset kaatavat lasinsa nurin. Mutta se on ymmärrettävää, kun ovat vielä niin pieniä, ja hienomotoriikka taidot vielä kehittäytymis vaiheessa. 


Perjantaina kotiin tullessani tunsin oloni hieman heikoksi ja
vaikka minulla oli paljon suunnitelmia perjantaille, niin päädyin kuitenkin menemään ajoissa nukkumaan, jotta seuraavana päivänä jaksaisi tehdä muuta kuin sängyssä maata.
Lauantaina olo olikin parempi ja menin salille, shoppailemaan sekä tutustumaan kaupunkiin.
 Tämä päivä taas on mennyt koulutöihin ja rentoutumiseen. Tietenkin olen myös toivottanut isälleni hyvää isänpäivää. 
Tällaisina päivinä olisi kiva olla kotona perheen kanssa viettämässä sunnuntai-iltaa. Mutta toisaalta, ehdin minä sitten myöhemminkin kun menen kotiin. Ei siis kaduta että olen täällä, ei todellakaan. Tämä on minusta hieno kokemus ja olen myös ylpeä itsestäni, että olen uskaltanut mennä toiseen maahan, jossa minulla ei ole muita kavereita juurikaan. Tämä on myös minulle ensimmäinen kerta kun olen yksinäni pidemmän aikaa, joten on myös kiinnostavaa nähdä miten se sujuu minulta. 

Mutta nyt menen kauppaan sillä jääkaappi on tyhjillään ja tänään pitäisi vielä jotain syödäkkin. 

Huomenna uusi viikko ja jälleen kerran odotan innolla mitä se tuo tullessaan.